Clarus advies - financieel adviseurs

Geen vrijstelling erfbelasting bij het erven van aandelen in een stamrecht BV na overlijden

Wanneer kinderen een aandelenpakket erven in een stamrecht BV of pensioen BV moet daar gewoon erfbelasting over worden betaald. De vrijstelling voor erfbelasting,  de zogenaamde bedrijfsopvolgingsfaciliteit, geldt alleen voor stamrecht BV’s die ondernemingsactiviteiten uitvoeren en niet voor BV’s die alleen beleggen. Dit heeft de Hoge Raad besloten.

Wanneer een kind een onderneming erft, kan onder bepaalde voorwaarden de waarde vrijgesteld zijn van erfbelasting. Bedrijven met een waarde tot  € 1 miljoen zijn voor 100 procent vrijgesteld, daarboven geldt een vrijstelling van 83 procent. De Hoge Raad besloot onlangs dat de stamrecht BV geen gebruik kan maken van deze vrijstelling omdat de stamrecht BV in veel gevallen geen ondernemersactiviteiten uitvoert. Dit na aanleiding van een rechtszaak.

Hoge Raad ziet stamrecht BV niet als onderneming

In deze rechtszaak erfde een vrouw het restdeel van de stamrecht/pensioen BV van haar vader. Zij was zelf al 50 procent eigenaresse van de BV. Deze BV bestond uit een aan een ander verhuurd pand, een pensioenverplichting en een stamrecht verplichting. De vrouw deed beroep op de  bedrijfsopvolgingsfaciliteit, maar de inspecteur was het daar niet mee eens. Volgens hem drijft de BV geen onderneming. Zowel de verhuur van het pand als de verplichtingen van het pensioen en het  stamrecht gaan niet uit boven normaal vermogensbeheer. De rechter stelde de inspecteur in het gelijk. De vrouw stelt vervolgens in hoger beroep dat de rechter niet de moeite heeft genomen om met een activiteitentoets te controleren of er daadwerkelijk ondernemersactiviteiten plaatsvinden. De Hoge Raad oordeelt dat de activiteitentoets terecht niet is uitgevoerd omdat de BV geen materiële onderneming drijft.

Over ons

Hoofdkantoor Den Haag
Noordeinde 35
2514 GC  DEN HAAG

Vestiging Venray
Langstraat 125
5801 AC  Venray

tel : 085 303 09 53
info@clarusadvies.nl

Contact
Social Sharing Sites