Clarus advies - financieel adviseurs

Vakbonden houden vast aan oude exitformule

Het lukt de vakbonden bij een meerderheid van de sinds januari afgesloten sociale plannen om de oude, gunstige, kantonrechtersformule overeind te houden. Dat blijkt uit een rondvraag van het Financieel Dagblad krant onder de bonden.

Het gaat om enkele tientallen bedrijven, waaronder bekende werkgevers als Achmea en Grolsch. Werkgeversorganisatie VNO-NCW spreekt van een ‘chantagemodel’. Directeur Niek Jan van Kesteren stelt dat bedrijven geen keus hebben. ‘Je moet een sociaal plan afspreken. Maar het is dansen op de vulkaan als je in bedrijven die met de rug tegen de muur staan dit weet af te persen.’

Beschadigen van het onderlinge vertrouwen

 Volgens de werkgeversvoorman beschadigen de vakbonden het onderlinge vertrouwen door af te wijken van de norm zoals die door kantonrechters per 1 januari herzien is. Die formule, die in de rechtszaal de hoogte van de ontslagvergoeding bepaalt, geldt doorgaans ook als richtlijn bij het afsluiten van sociale plannen.

Reactie FNV Bondgenoten

Voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten is verbaasd over de reactie van VNO-NCW. ‘Ze verklaren ons de oorlog, maar wij hebben de norm niet afgesproken.’ Hij denkt dat bedrijven zich te vroeg rijk hebben gerekend. ‘Ze realiseren zich nu dat deze afspraak niet éénzijdig naar bedrijven toerolt.’

Oude formule

Alle bonden hebben als inzet de oude formule maar het blijft een kwestie van onderhandelen, zegt Van der Kolk. ‘Het is geven en nemen. Iedereen kan bedenken dat als de economie verslechtert er ook minder valt te halen. Dat betekent niet dat wij automatisch met de nieuwe formule akkoord gaan.’

Het wordt moeilijker

Voorzitter Jaap Jongejan van CNV Bedrijvenbond verwacht dat het op termijn moeilijker zal worden om de oude formule overeind te houden. ‘Naarmate het slechter gaat met bedrijven zullen ook de sociale plannen zich aanpassen.’

Afvloeiingsregelingen

Sociale partners steggelen over de invulling van afvloeiingsregelingen aan de vooravond van een sociaal akkoord. Bij bierbrouwer Grolsch, dat half januari akkoord ging met een sociaal plan op basis van de oude kantonrechtersformule, wordt gesproken over ‘een goed en gedegen sociaal plan’ dat in ‘goed overleg’ ontstaan is.

Over ons

Hoofdkantoor Den Haag
Noordeinde 35
2514 GC  DEN HAAG

Vestiging Venray
Langstraat 125
5801 AC  Venray

tel : 085 303 09 53
info@clarusadvies.nl

Contact
Social Sharing Sites