Clarus Financieel Adviseurs - Aftrekposten

Heel graag zouden wij op deze pagina een lijstje geven van aftrekbare kosten binnen de aangifte van een Stamrecht BV.

Helaas bestaat een dergelijk lijstje niet aangezien de fiscus weet dat daar snel misbruik van wordt gemaakt. In de wetgeving komen we enkel termen als ‘zakelijk’, ‘naar redelijkheid’, ‘oorzakelijk verband’ en dergelijke tegen. Daarbij is een computer (of een studieboek, een pak papier etc. etc.) in de ene situatie wel aftrekbaar maar in de andere niet, afhankelijk van de specifieke relatie tussen de DGA en de BV in combinatie met de gemaakte kosten.

Stelregel is dat kosten herleidbaar moeten zijn naar het bestaan van de Stamrecht BV. Als u bijvoorbeeld een computer van de zaak had maar na het vertrek niet meer en u koopt daarom een desktop welke voornamelijk privé wordt gebruikt, dan is deze niet aftrekbaar (al staan er ook wat mapjes op voor de Stamrecht BV). Aan de andere kant: als u altijd al een privé desktop heeft staan thuis en u koopt nu speciaal voor de Stamrecht BV een aparte laptop ernaast waarop u enkel de administratie en de beleggingen etc. van de BV bijhoudt, dan is deze wel aftrekbaar.

Een lunch met uw eigen vermogensbeheerder om een korting op de kosten te bespreken is wel (gedeeltelijk) aftrekbaar, een lunch met een bekende die toevallig bij een bank werkt niet.

Deze voorbeelden zijn vrij zwart-wit. In de praktijk zijn er tal van zaken die in een grijs gebied vallen en dus lastig zijn te bepalen, maar meestal kunt u zelf al wel gevoelsmatig nagaan of iets aftrekbaar is of niet. Het is onze taak om te zorgen dat u geen grenzen overschrijdt.  Het is uiteraard niet de bedoeling een hele controle te riskeren omdat er ergens een kleine factuur is opgenomen als kosten voor de Stamrecht BV terwijl duidelijk was dat dit eigenlijk niet kon; met beleid is het devies.

Kosten voor de KvK, de boekhouding, bankkosten en dat soort dingen meer zijn uiteraard wel aftrekbaar, zaken die ook privé wel aantrekkelijk zijn voor de DGA om te hebben of te doen (laptops, telefoons, cursus beleggen, ‘zakelijke’ etentjes met bekenden) zullen altijd per geval apart bekeken moeten worden.

Wij zullen in dergelijke gevallen duidelijkheid kunnen verschaffen wat de mogelijkheden zijn. Maar ook hier geldt (net als bij de aktes voor hypotheken of leningen): bij twijfel vragen we om goedkeuring vooraf bij de fiscus.

De fiscus geeft overigens wel een tabel aangaande de specifieke aftrekbaarheid van bepaalde kostensoorten (nadat dus de zakelijkheid al is bewezen).

Over ons

Hoofdkantoor Den Haag
Noordeinde 35
2514 GC  DEN HAAG

Vestiging Venray
Langstraat 125
5801 AC  Venray

tel : 085 303 09 53
info@clarusadvies.nl

Contact
Social Sharing Sites