Hoe kan ik mijn hypotheek aflossen met een gouden handdruk?

Dit is een vraag die vaak gesteld wordt wanneer men een ontslagvergoeding krijgt. Indien de gouden handdruk niet nodig is als directe aanvulling op het inkomen is dit een mooie gelegenheid om te kijken of er iets gedaan kan worden aan de vaak aanzienlijke maandelijkse lasten voor de hypotheek.

Een hypotheek aflossen met een gouden handdruk
Laten we voorop stellen dat het uiteraard mogelijk is om met de ontslagvergoeding de lasten van de hypotheek te verlichten maar een rechtstreekse aflossing zal over het algemeen (afgezien van eventuele boetes bij de hypotheekverstrekker) fiscaal gezien niet de meest gunstige manier zijn. De gouden handdruk gebruiken om de hypotheeklasten te verlagen kan namelijk op grofweg drie manieren welke we op deze pagina allen bespreken (een tabel met de voor- en nadelen van iedere optie vindt u onderaan deze pagina).

De drie mogelijkheden om de hypotheek af te lossen met een gouden handdruk

1. De ontslagvergoeding direct uit laten keren door de werkgever en daarna met het netto bedrag (een gedeelte van) de hypotheek aflossen

Deze optie is de meest simpele van de drie varianten. Er hoeft namelijk geen BV te worden opgericht en geen verzekering of bankspaarproduct te worden afgesloten. Helaas is het echter ook de meest ongunstige manier om de ontslagvergoeding in te zetten ten behoeve van de hypotheek. Deze wijze van aflossing is om drie redenen minder aantrekkelijk:

Al met al leidt dit niet tot een optimaal gebruik van de fiscale mogelijkheden die u heeft op het gebied van de hypotheek en die op het gebied van het stamrecht. Daarom zullen wij bij een advies hieromtrent slechts zelden deze optie aandragen en zal eerder een van de volgende twee mogelijkheden de voorkeur genieten bij het gebruik van een gouden handdruk voor het aflossen van een hypotheek. Het enige (voor sommige mensen grote) voordeel bij deze variant is dat u overal ‘vanaf’ bent. U heeft geen gedoe (meer) met een hypotheek of gouden handdruk product en bent dus af van alle financiële producten.

2. De gouden handdruk via een lijfrente of bankspaaruitkering fiscaal aantrekkelijk laten uitkeren aan uzelf in maandelijkse termijnen welke u gebruikt voor de betaling van de hypotheekrente

Door gebruik te maken van een (direct ingaande) lijfrente of bankspaaruitkering kan het gehele bedrag bruto worden overgemaakt naar een verzekeraar of bank welke u daarna in maandelijkse termijnen dit bedrag zal terugbetalen. Hiermee worden de bovenstaande nadelen (1 en 3) vermeden. U hoeft namelijk niet direct 52% te betalen over de gehele ontslagvergoeding en met een juiste planning van de hoogte van de maandelijkse uitkeringen kunt u deze overeenstemmen met de maandelijkse hypotheeklast. Het voordeel hiervan is dat u over de gehele schuld gewoon aftrek blijft houden terwijl u over het gouden handdruk kapitaal dat bij de bank of verzekeraar staat een goede rente kunt ontvangen. De rente die u hierover ontvangt wordt niet aangetast door de vermogensrendementsheffing aangezien het stamrechtkapitaal fiscaal gezien geen onderdeel is van uw vermogen.
Over het algemeen zal daarom de netto rente die u ontvangt op uw stamrechtkapitaal (belastingvrij) hoger zijn dan de netto rente die u betaalt op uw hypotheek (aftrekbaar). Zo maakt u ieder jaar, zonder enig extra risico te lopen (en zonder uw recht op aftrek te verliezen) een mooie winst door optimaal gebruik te maken van zowel de fiscale regels op het gebied van hypotheken als die op het gebied van ontslagvergoedingen. Het enige nadeel van deze optie is dat de hypotheek volledig in stand blijft en u dus een bank of verzekeraar hiervoor een vrij hoge rente betaalt. Om ook dit laatste obstakel te vermijden kunt u via de derde mogelijkheid de hypotheeklasten verlagen; de Stamrecht BV.

3. De gouden handdruk volledig (bruto) onderbrengen in een Stamrecht BV welke daarna het gehele bedrag als hypotheek aan u uitleent

Deze optie biedt fiscaal gezien de meeste voordelen wanneer de gouden handdruk wordt gebruikt om de hypotheek af te lossen. Uw gouden handdruk kan geheel bruto in een Stamrecht BV worden gestort welke hierna (bij wijze van investering) een hypotheek aan u verschaft. Met dit geld lost u de huidige hypotheek af en heeft u feitelijk de hypotheek vanaf dat moment lopen bij uw eigen verzekeringsmaatschappij, de Stamrecht BV. De voordelen zijn dat de aflossing gedaan kan worden met het volledige bruto bedrag van de ontslagvergoeding (niet slechts de helft) en u uw hypotheekrenteaftrek niet verliest aangezien u fiscaal gezien de hypotheek simpelweg heeft overgesloten naar een andere aanbieder.
Daarnaast kunt u nu fiscaal gaan plannen aangaande de verschuldigde rentes via de Stamrecht BV. Aan de ene kant krijgt u namelijk rente van de Stamrecht BV als ‘klant’ die de gouden handdruk heeft geplaatst (die is vrij laag, net als de rente die u momenteel ontvangt als u uw geld bij een ‘normale’ bank zou storten). Aan de andere kant moet u rente betalen als klant die geld heeft geleend in de vorm van een hypotheek (deze is hoger, net als de hypotheekrente momenteel bij de ‘normale’ bank). Mocht u beide rentes gelijk houden aan de rentes die banken bieden, dan heeft u als stamrechtklant en als hypotheekklant dezelfde opzet als wanneer u uw gouden handdruk zou banksparen en de hypotheek in stand zou houden. Het voordeel ligt hem er dan in dat het verschil tussen deze rentes (wat banken normaal als winstmarge houden) nu als winst wordt gemaakt in uw eigen bank. De grote winsten die banken aan u overhouden zijn dus voor uzelf! Een uitgebreide berekening gaat hier te ver maar u zult zien dat dit aanzienlijke bedragen zijn en de netto lasten van de hypotheek drastisch dalen. Daarnaast is het ook nog eens mogelijk om de rentes niet exact gelijk te stellen aan de bank maar hier wat mee te ‘spelen’ om nog meer voordeel te behalen (u kunt bijvoorbeeld een extra hoge hypotheekrente in rekening brengen die voor u volledig aftrekbaar blijft (de fiscus betaalt u dus 42% of 52% terug en een extra lage rente vergoeden als BV om deze winstmarge te vergroten). Zo maakt u ieder jaar een aanzienlijke winst zonder dat u hiervoor enig extra risico loopt. Wel is het uiteraard belangrijk hier goed naar te kijken, wij kunnen u hier vrijblijvend over informeren indien u wenst.
Het enige nadeel van de Stamrecht BV is dat deze meer kosten en moeite met zich meebrengt dan de eerste twee opties. Belangrijk is om goed te bekijken of de voordelen wel tegen deze nadelen opwegen. Op de website van onze boekhoudafdeling vindt u in de praktijkvoorbeelden een uitwerking van deze opzet terug.

Hieronder treft u een handige tabel met alle voor- en nadelen van iedere optie om de hypotheek af te lossen met de ontslagvergoeding.

VoordelenNadelen
Afrekenen en aflossen- Simpel
- Geen kosten lijfrente of oprichting BV
- Direct belasting betalen over gouden handdruk(52%)
- De aflossing geschiedt maar met ongeveer de helft van de gouden handdruk
- Het recht op aftrek van de hypotheekrente vervalt
Banksparen of lijfrente- Niet direct belasting verschuldigd over gouden handdruk
- Recht op aftrek hypotheekrente blijft
- De rente (en kosten) van de hypotheek blijven verschuldigd aan de bank of verzekeraar, terwijl de ontvangen rente lager zal zijn.
Stamrecht BV- Niet direct belasting verschuldigd over gouden handdruk
- Recht op aftrek hypotheekrente blijft
- De gehele bruto waarde van de gouden handdruk wordt gebruikt ter aflossing
- Planning levert extra fiscaal winst op
- De rentewinst wordt behaald met de eigen BV in plaats van een bank/verzekeraar
- Kosten oprichting en boekhouding
- Kan als 'rompslomp' worden ervaren
Over ons

Hoofdkantoor Den Haag
Noordeinde 35
2514 GC  DEN HAAG

Vestiging Venray
Langstraat 125
5801 AC  Venray

tel : 085 303 09 53
info@clarusadvies.nl

Contact
Social Sharing Sites