Clarus advies - financieel adviseurs
Sub menu

Clarus Financieel Adviseurs - Lening

Het is natuurlijk ook mogelijk dat de DGA een ‘gewone’ lening aan zichzelf verstrekt in plaats van een hypotheek. In dit geval zal de boekhouding van de Stamrecht BV er eigenlijk hetzelfde uitzien als wanneer er een hypotheek is verstrekt. Voor de manier waarop de lening in de administratie van de Stamrecht BV verwerkt wordt, kunt u de balansen en uitleg van de hypotheek bekijken.
 
Juridisch en fiscaal gezien zijn er wel wat verschillen welke wij hier kort verder bespreken. De aktes van de ‘gewone’ lening zullen namelijk anders zijn dan die van een hypotheek omdat deze lening nu niet aftrekbaar is voor de DGA. Dit betekent dat er dus met netto geld de rente betaald moet worden. Dit terwijl de rentebetalingen voor de BV als winst kunnen gelden (voor het gedeelte dat boven de oprenting in de stamrechtverplichting uitkomt) en dus met 40% worden belast. Iedere euro extra rente kost de DGA dus ook netto een euro terwijl deze als winst terugkomt voor 60 cent. Belangrijk is dus om de rente op een minimum te houden.
 
Het is echter niet zakelijk om te lage rentes te vragen als BV. Een minimaal uitgangspunt zal zijn dat de Stamrecht BV uit de kosten komt. In het gebruikte voorbeeld tot nu toe zijn de kosten voor de Stamrecht BV op het stamrechtkapitaal 3%. Inclusief boekhouding en dergelijke zal de Stamrecht BV dus bijvoorbeeld minimaal 4% rente vragen bij leningen.

De rentes voor vergelijkbare consumptieve leningen zijn in de markt echter eerder rond de 9%. Is het dan nog wel zakelijk om maar 4% te vragen? Ja, hier kan namelijk het argument worden gebruikt dat de Stamrecht BV (die niet wil beleggen maar veilig wilt investeren) op zijn spaarrekening misschien maar 2,5% ontvangt en nu dankzij een andere veilige investering het dubbele maakt! Dit is uiteraard een zakelijke beslissing en de fiscus komt er ook nog eens beter vanaf dan wanneer er gespaard zou worden voor 2,5% dus die heeft niets te klagen.

Over ons

Hoofdkantoor Den Haag
Noordeinde 35
2514 GC  DEN HAAG

Vestiging Venray
Langstraat 125
5801 AC  Venray

tel : 085 303 09 53
info@clarusadvies.nl

Contact
Social Sharing Sites