Ik wil mijn lijfrente schenken, kan dat?

Dit is alleen toegestaan bij een lijfrente oud regime. Daarnaast kan de uitvoering enkel gedaan worden via een verzekering, niet via banksparen.

De mogelijkheid om het kapitaal te schenken kan grote fiscale voordelen bieden en is iets wat we bij een advies ook altijd zullen bespreken. Vooral daar waar u voorziet te zijner tijd (bij overlijden of eventueel eerder als schenking) geld na te laten aan uw kinderen (of kleinkinderen!), is het van groot belang te bekijken of dit beter in de vorm van lijfrentekapitaal gedaan kan worden. Meestal levert dit grote fiscale voordelen op.

De persoon aan wie de schenking wordt gedaan behoudt in de (nieuwe) polis namelijk de lijfrenteclausule waardoor het kapitaal, net als bij u oorspronkelijk, niet wordt toegekend aan het vermogen en er dus geen vermogensrendementsheffing over geheven zal worden. De ontvanger kan dan op zijn/haar beurt zelf fiscaal aantrekkelijk doorsparen en behoudt alle mogelijkheden van het oude regime. De ontvanger kan te zijner tijd het kapitaal opnemen in de vorm van een lijfrente wanneer deze persoon in een lage belastingschijf zit (of natuurlijk doorschenken).
Ideaal voorbeeld hiervan is de studielijfrente: u schenkt de lijfrente uitkeringen aan uw (klein)kinderen tijdens hun studie. De inkomstenbelasting zal dan bij hen geheven worden in plaats van bij u. Veelal zit een studerend persoon in de laagste belastingschijf en betaalt dan ook minimale belasting. Door de maandelijkse termijnen goed te plannen kan het zelfs zo zijn dat uw (klein)kind helemaal geen belasting verschuldigd zal zijn daar waar u tot aan 52% had moeten betalen.

Over ons

Hoofdkantoor Den Haag
Noordeinde 35
2514 GC  DEN HAAG

Vestiging Venray
Langstraat 125
5801 AC  Venray

tel : 085 303 09 53
info@clarusadvies.nl

Contact
Social Sharing Sites